01 sie Żywienie w podróży – przyjemność czy udręka ?
Podróżniku – uważnie wybieraj gdzie jesz i co jesz !
Żywność może być źródłem wielu chorób. Znaczna część podróżujących będzie walczyła z biegunką podróżnych, często w pierwszych dniach podróży. Inni pechowcy mogą zetknąć się z bardziej poważnymi chorobami jak wirusowe zapalenie wątroby typu A, dur brzuszny czy cholera.
Szczególnej dbałości o żywienie w podróży powinny wykazać kobiety ciężarne, niemowlęta i małe dzieci, osoby w wieku podeszłym oraz podróżnicy z obniżoną odpornością, np. w wyniku aktualnego leczenia czy choroby.
Wiedza, planowanie i troska pozwolą Ci na pełne rozkoszowanie się podróżą i pomogą zapobiec poinfekcyjnym powikłaniom. Dlatego też tak ważna jest wizyta w Poradnii Medycyny Podróży, aby uzyskać potrzebne informacje.
A teraz zapraszam do przyglądnięcia się fotografiom przedstawiającym różne sytuacje żywieniowe oraz samą żywność.
Miejsca, gdzie spożywamy posiłki mogą być bardzo różne :
W sprzyjających okolicznościach znajdziemy sie w odludnej części świata, spozywając to, co zabralismy i to na wysokości ponad 4000 metrów – ale smak takich posiłków jest niezapomniany ! Im trudniej, tym ciekawiej :
Czasami zdarza się, że zaproszeni jesteśmy na jakąś miejscową uroczystość-zastanówmy się wtedy czy na pewno chcemy skorzystać z tej niejednokrotnie fantastycznej okazji, gdyż często będzie niemożliwe odmówienie skorzystania z poczęstunku, jak na tej uroczystości weselnej :
Na ostatniej fotografii widać fragment kuchni weselnej .
W tym 20-letnim kanisterku na poniższej fotografii znajduje się alkohol, a na jego dnie liczne larwy – czasem jednak lepiej (nie można odmówić !) jest przyjąć taki poczęstunek, bezpieczniejszy niż to, co widać na talerzach.
Korzystając z gościny nomadów również można nie mieć możliwości odmowy skosztowania domowych smakołyków, które stanowią ich główne pożywienie – nie mamy wtedy wyjścia, markujmy picie czy jedzenie, ale nie odmawiajmy :
Kupowanie żywności, czy to już przygotowanej do spożywania czy też do przygotowania we własnym zakresie tez potrafi być zarówno wyzwaniem, jak i dużą ciekawostką podróżniczą :
Zdarza się, że to, co możemy kupić nie przypomina tego, co jest nam już znane z własnej kuchni :
Z zakupionych składników sami możemy coś przygotować – niech przykładem będzie ten słodki deser przygotowany przez podróżniczkę :
Jednak możemy też udać się do miejsc o wyższym standardzie i wówczas nasze potrawy będą już wyglądać całkiem inaczej – nie oznacza to wcale, że będą bezpieczniejsze dla naszego zdrowia :
Bardzo często najlepiej smakują posiłki przygotowane własnoręcznie w warunkach wybranych przez siebie :
Ale niejednokrotnie najlepsze jest jedzenie przygotowane przez podróżnika :
Sklepy w różnych zakątkach świata też mogą wyglądać różnie, jednak zawsze możemy w nich kupić coś bezpiecznego dla naszego przewodu pokarmowego :
Często kuchnie, które serwują nam potrawy, wyglądają tak, jak na poniższych fotografiach.
Chociaż front podróżniczych „restauracji” wygląda niejednokrotnie bardzo obiecująco.
Zawsze jednak pamiętajmy, drodzy Podróżnicy, aby nigdy nie korzystać z takich napojów :
Czasami towarzyszą nam podczas jedzenia ptaki,
a czasem musimy jeść samotnie w samochodzie (-:
W razie jakichkolwiek pytań związanych z odżywianiem się w podróży zapraszamy do Poradni Medycyny Podróży OVIKOR !